Šolski zavodi in drugi javni zavodi s širokopasovnim dostopom preko omrežja ARNES

04/13/2004

Na naslednjih naslovih je mogoče najti več podatkov o hitrem internetu in šolskih omrežjih:
Povezava1
Povezava2 

V priponki sta seznama vseh ustanov povezanih v omrežje ARNES. Na prvem listu so ustanove razvrščene glede na zmogljivost povezave, na drugem pa glede na kraj. V prilogi se nahaja tudi stolpec "Tehnologija". Posamezne oznake pomenijo naslednje:
- OPTIKA = dve optični vlakni (parica). Hitrost je omejena s tipom opreme;
- ETH = ethernet - najeta pasovna širina na optični parici brezžična = radijska internetna povezava med dvema točkama;
- ZVOD = najeti vod - telefonska (bakrena) parica. Hitrost je določena s tipom voda in z opremo;
- CATV = internetna povezava preko koaksialnega kabla operaterja kabelske TV;
- FR = frame relay, najeti vod - telefonska (bakrena) parica. Hitrost je določena s tipom voda in opremo ter zasedenostjo voda;

Opozoriti velja, da zavodi v Kopru, ki imajo navedeno 100 Mbit/s povezavo do omrežja ARNES dostopajo po skupnem vodu z zmogljivostijo 10 Mbit/s. Zavodi v Sežani z navedno hitrostjo 10 Mbit/s pa do Arnesa dostopajo po skupnem vodu z zmogljivostjo 2 Mbit/s.

Peter Sterle, ARNES, v nadaljevanju podaja mnenje o tem, kako je mogoče opredeliti ustrezno zmogljive internetne povezave, ko govorimo o dostopih slovenskih izobraževalnih zavodov do interneta:

"Pri nas ADSL še vedno velja za 'broadband', čeprav to dejansko ni. Problem ADSL-ja je v tem, da to ni simetrična povezava. Hitrosti so namreč navadno navedene na način "2048/512 Kbit/s", kar pomeni, da je hitrost do uporabnika večja kot hitrost od uporabnika v internet. Za večino domačih uporabnikov to ni problematično. Tak način prenosa podatkov pa večinoma ni primeren za videokonferenčne prenose, P2P prenose podatkovnih baz, telemedicino in tudi za delo na daljavo, kjer teledelavec v realnem času dostopa do podatkovnih baz v matičnem podjetju itd. Vsi našteti načini dela zahtevajo enako zmogljive povezave v obe smeri. Druga težava ADSL tehnologije je prerezervacija (overbooking) kar pomeni, da je na skupnem vodu z zmogljivostjo 4 MB lahko tudi 5 uporabnikov z zgoraj navedeno ADSL hitrostjo. V tem primeru bi govorili o prerezervaciji na skupnem vodu v razmerju 1:5. Zato so hitrosti na ADSL-ju v praksi običajno nižje od navedene. Običajno pa so razmerja prerezervacije v tržnem internetu še precej bolj neugodna od navedenega primera. Organizacije, ki dostopajo preko ADSL tehnologije do omrežja ARNES imajo s pogodbo Vlada-Telekom določeno maksimalno prerezervacijo npr.: pri 4 Mbit/s zmogljivi povezavi, lahko Telekom uporabi prerezervacijo v razmerju 2:1, če je zmogljivost večja od 6 Mbit/s pa v razmerju 3:1. To še nekako za silo omogoča QoS (upravljanje kakovosti storitev), ki omogoča neprekinjene video prenose, vendar pa samo iz enega računalnika na šoli.
Peter Sterle je poskušal iz različnih virov in definicij sestaviti nekakšno povprečje, ki naj bi v informacijsko razvitih okoljih določalo broadband oz. hitri internet:
- okoli 4 Mbit/s za individualne uporabnike;
- 10 do 100 Mbit/s za manjše organizacije, srednje šole, manjše višje in
visokošolske ustanove;
- več 100 Mbit/s za nekoliko večje šolske centre, raziskovalne ustanove,
posamezne fakultete;
- 1 Gbit/s in več za bolnišnice, univerze, raziskovalne ustanove;

Pri tem velja še enkrat poudariti, da hitrosti morajo biti simetrične. Peter Sterle, ARNES, v nadaljevanju podaja svoje mnenje o tem, kako je mogoče opredeliti ustrezno zmogljive internetne povezave, ko govorimo o dostopih slovenskih izobraževalnih zavodov do interneta. Pri nas ADSL še vedno velja za "broadband", čeprav to dejansko ni. Problem ADSL-ja je v tem, da to ni simetrična povezava. Hitrosti so namreč navadno navedene na način "2048/512 Kbit/s", kar pomeni, da je hitrost do uporabnika večja kot hitrost od uporabnika v internet. Za večino domačih uporabnikov to ni problematično. Tak način prenosa podatkov pa večinoma ni primeren za videokonferenčne prenose, P2P prenose podatkovnih baz, telemedicino in tudi za delo na daljavo, kjer teledelavec v realnem času dostopa do podatkovnih baz v matičnem podjetju itd. Vsi našteti načini dela zahtevajo enako zmogljive povezave v obe smeri. Druga težava ADSL tehnologije je prerezervacija (overbooking) kar pomeni, da je na skupnem vodu z zmogljivostjo 4 MB lahko tudi 5 uporabnikov z zgoraj navedeno ADSL hitrostjo. V tem primeru bi govorili o prerezervaciji na skupnem vodu v razmerju 1:5. Zato so hitrosti na ADSL-ju v praksi običajno nižje od navedene. Običajno pa so razmerja prerezervacije v tržnem internetu še precej bolj neugodna od navedenega primera. Organizacije, ki dostopajo preko ADSL tehnologije do omrežja ARNES imajo s pogodbo Vlada-Telekom določeno maksimalno prerezervacijo npr.: pri 4 Mbit/s zmogljivi povezavi, lahko Telekom uporabi prerezervacijo v razmerju 2:1, če je zmogljivost večja od 6 Mbit/s pa v razmerju 3:1. To še nekako za silo omogoča QoS (upravljanje kakovosti storitev), ki omogoča neprekinjene video prenose, vendar pa samo iz enega računalnika na šoli.
Peter Sterle je poskušal iz različnih virov in definicij sestaviti nekakšno povprečje, ki naj bi v informacijsko razvitih okoljih določalo broadband oz. hitri internet:
- okoli 4 Mbit/s za individualne uporabnike;
- 10 do 100 Mbit/s za manjše organizacije, srednje šole, manjše višje in
visokošolske ustanove;
- več 100 Mbit/s za nekoliko večje šolske centre, raziskovalne ustanove,
posamezne fakultete;
- 1 Gbit/s in več za bolnišnice, univerze, raziskovalne ustanove"

Vir: a

Članek je prebralo 46597 obiskovalcev