Domeno *.eu bo mogoče registrirati konec 2005

04/21/2005

Narejen je naslednji korak k uvedbi *.eu domene. V prihodnjih dneh bo IANA (Internet assigned number authority) vnesla gornjo domeno .eu v internetni korenski sitem. Z registrom domen *.eu bo upravljal EURid. EURid je neprofitni konzorcij, ki že upravlja z .be, .it in .se registrom domen.

Domene bodo po zadnjih podatkih mogoč registrirati v zadnjem četrtletju 2005. Pred tem mora EURid določiti ustrezne registrarje, izdelati pravila registracije in zagotoviti ustrezno programsko opremo.

Registracija domen bo potekala v treh fazah. Najprej bodo lahko domene registrirale državne institucije in podjetja, ki imajo sedež v EU. V tej fazi bo mogoče registrirati le domene, ki odražajo polna imena institucije in imena blagovnih znamk. V drugi fazi bodo lahko domeno registrirale organizacije in podjetja, ki delujejo znotraj EU. V tej fazi bo mogoče registrirati tudi imena podjetij, naslove avtorsko zaščitenih literarnih in umetniških del, neregistrirane blagovne znamke in trgovska imena. V tretji fazi bodo lahko registrirali domene vsi državljani EU.

Registracija domene bo veljala leto dni. V kolikor domena ne bo podaljšana bo za 40 dni v karanteni, ko ne bo dostopna, nato pa bo na voljo za registracijo.

EURid bo registrarjem za enoletno registracijo domene zaračunal 10 €.  

Domene ni mogoče v naprej registrirati, čeprav nekateri bodoči registrarji to že omogočajo. Registracija domen bo potekala po sistemu kdor prej pride prej melje, zato registrarji ne morejo zagotoviti registracijo posamezne domene.

Povezave:

Avtor: Marko Puschner

Članek je prebralo 4915 obiskovalcev

Komentarji

Tema: Domeno *.eu bo mogoče registrirati konec 2005

Ali se morda že kaj bolj točno ve, kdaj bo mogoče registrirati eu domeno in ali jo bo mogoče registrirati pri nas?

Zaenkrat točnega datuma EURid še ni sporočil. Trenutno se vršijo postopki priprave infrastrukture in ustreznih predpisov. Avgusta naj bi pričeli s testiranjem programske opreme. Ko bodo testiranja opravljena, bo EURid verjetrno objavil datum začetka registriranja.

Verjetno bodo nekateri izmed slovenskih registrarjev ponujali tudi domeno *.eu. V nasprotnem primeru, pa jo bo mogoče registrirati preko registrarjev v tujini.