Nadzor otrok s sodobnimi IKT je škodljiv

09/29/2005

V zahodnih državah je vedno bolj razširjeno nadzorovanje otrok s strani staršev z različnimi sodobnimi tehnologijami. Starši so prepričani, da je to v dobro otrok. Po mnenju kliničnega psihologa Toneta Pačnika pa je to največji nesmisel in otrokom škodi v vseh vidikih.
 
Starši nadzorujejo otroke, da vedo kje so in da so brez skrbi. To je za otroka moteče, saj se ne počuti dobro, če ve, da ga nekdo ves čas opazuje. Otroci namreč oblikujejo svojo osebnost v medsebojnem vplivanju s spreminjajočim se okoljem.
 
V ZDA obstaja več podjetij, ki omogočajo storitve sledenja otrokom preko mobilnih telefonov, interneta in drugih izdelkov sodobnih tehnologij. Te storitve se širijo v Kanado in tudi v Veliko Britanijo, kjer je že zelo priljubljen vpogled v delo otrok med poukom.
 
Kljub temu, da podjetja obljubljajo, bolj brezskrbno življenje staršev, pa popolni nadzor nad otroki ne more preprečiti njihovih napak. Te storitve so namenjene bolj v korist staršev vendar na račun otrok. Odnos med starši in otroci mora temeljiti na zaupanju in ne na strahu. Strah vodi v moteno in verjetno paranoidno osebnost otrok.
 
Vir: Lotrič, Tatjana. Veliki starši te gledajo. Delo, 29.9.2005.

Članek je prebralo 14543 obiskovalcev

Komentarji