Odprt muzej računalnikov

11/29/2005

Kiberpipin oddelek za muzej je postavil na ogled svojo zbirko starih računalnikov, ki si ga lahko ogledate v prostorih Kiberpipe vsak delavnik med 10. in 22. uro. Kiberpipin muzej ni obsežen, kot je sama - časovno kratkemu obdobju navkljub - zgodovina računalništva. A se v njem skriva nekaj biserov z začetka domačih računalnikov, kot sta Commodore 64 ali ZX Spectrum, nekaj izmed prvih množično uporabljanih računalnikov v poslovnem svetu, kot je IBM XT.  
 
Prav tako muzejček ponuja majhen vpogled v svet velikih, mainframe računalnikov izpred več desetletij; v zbirki se med drugim nahajajo tudi IBMov disk, ki se je uporabljal v računalniških sistemih IBM370 in kontrolne plošče IBMovega računskega stroja 407. Ne manjkajo niti računalniki, ki so bili v svojem času mnogo naprednejši od svojih vrstnikov, katerih tipičen primer je NeXT station.
 
Leta 2003 je bila ideja o Kiberpipinem računalniškem muzeju dorečena. Muzej je bil testno postavljen in je požel same pozitivne odzive, tako pri uporabnikih, naključnih obiskovalcih kot pri samem Kiberpipinem kolektivu. Muzej je namreč zasnovan interaktivno, kot nekakšna časovna luknja, ki obiskovalca muzeja posrka vase ter popelje v doživetje tistega časa. Eksponati niso le hladen kos železja, plastike in vezij za stekleno vitrino, temveč so dostopni, kot je računalnik na domači delovni mizi. Kdo bi se le lahko uprl nekajminutnemu igranju svoje najljubše igrice izpred 10ih let? Ali odtipkal par BASIC ukazov na tako popularno, "radirka" imenovano, tipkovnico ZX Spectruma? In tudi tisti, ki jim je bil čar več minutnega čakanja na to, da se je program naložil iz kasete na računalnik prihranjen, imajo možnost, da se pobliže seznanijo z – ne tako davno - preteklostjo domačih računalnikov.
 
Kiberpipa >>
(slika: Kiberpipa.org)

Članek je prebralo 74371 obiskovalcev