Informacijska estetika

12/16/2005

 

Znašli smo se v 21. stoletju. Kaj sledi modernizmu, postmodernizmu in pojavu novih medijev? Odgovor se skriva v Informacijski estetiki (Information aestethic).

Ne gre zgolj za estetiko informacij. Informacijska estetika je nova kultura informacijske družbe. Osredotoča se predvsem na pojavljajoče estetske forme in računalniško usmerjene kulturne oblike, značilne za informacijsko družbo.   Tako kot so na začetku 20. stoletja ustvarjali novo estetiko, nove reprezentativne tehnike in nove simbole industrijske družbe, lahko v informacijski družbi s pomočjo računalniške tehnologije na področju estetike odkrijemo nove oblike, ki na različnih nivojih tvorijo različne komunikacijske pristope nove družbe (>>).

Manifest o Info-estetiki, ki ga je leta 2001 spisal Lev Manovich, dandanes na področju računalniške umetnosti že odraža konkretne rezultate.   Weblog nawww.infosthetics.com eden izmed njih, saj raziskuje sožitje med kreativnim dizajnom in področjem informacijske vizualizacije v interdisciplinarnem polju t.i. “kreativne informacijske vizualizacije”.   Ustvarjalci se pri tem osredotočajo predvsem na posameznika, ki je izpostavljen informacijski poplavi, oblikovani predvsem z željo po zgolj efektivni vlogi informacij. Oblikovalci želijo uporabniku informacije predstaviti na način, da mu bodo le te v užitek, da bodo hkrati v njem vzbujale radovednost, pozornost, interes in osredotočenost.   Vizualizacija informacij je za razliko od tiste, na katero smo uporabniki navajeni lahko popolnoma drugačna. Lahko je obogatena s komponentami dizajna in umetnosti, ki v uporabniku prebudi emotivna doživetja na osnovi njemu lastnih izkušenj in tako informacijo spremeni v doživetje nečesa edinstvenega, všečnega in zaželjenega.   Definitivno nekaj, s čimer se bomo ukvarjali v prihodnosti.

Nekaj primerov je podrobneje predstavljenih na Infosthetics.com.

Članek je prebralo 7895 obiskovalcev

Komentarji