Produkcija identitet v "spletni kulturi"

03/10/2006

Začelo se je pričakovano stopnjevanje v vplivu spletnega okolja na vsakdanje življenje in realni prostor. Z internetom so namreč rasle generacije, a nikoli v zgodovini pritisk na populacijo ni bil tako močan, da bi načel bistvo človeške samopodobe in posameznika fizično premestil v virtualni prostor.

Vendar prav to se nam dogaja. Ideologija interneta je  spontano prerasla svoje okvire in postavila nove standarde v uporabi tega ne več tako novega medija. Žrtve napredka pa nismo zgolj vsi uporabniki. Internet se je namreč specializiral za mladostnike in prevzel eno izmed ključnih človeških funkcij: vzgojo in oblikovanje identitete.

Dober in aktualen primer tovrstne družbene anomalije je spletna stran Myspace.com (>>), ki je namenjena predvsem mlajši populaciji, ki je seveda bolj učljiva in dovzetna za tovrsten pristop.

Myspace.com je nastal leta 2003 in do danes je bilo odprtih že preko 50 milijonov uporabniških računov, večino prijavljene populacije pa je v starosti od 14 do 24 let. Myspace ima takoj za Yahoo-jem največji obisk na dan na svetu, prednjači celo pred Google in MSN.

Ravno zaradi tega zelo relevantnega podatka, je vreden vse pozornosti.

Spletna stran sama po sebi ni nič kaj posebnega, posebna je zaradi tega kar mladim uporabnikom ponuja. Gre namreč za zelo dobro premišljen koncept, v katerem v bistvu izdelaš svoj profil in preko njega ustvarjaš »prijateljstva« v okviru Myspace.com.

Ob prijavi izpolniš zahteve in na Myspace vneseš svoj profil, torej postaviš se v okvirje vseh razpoložljivih modernih kultov in jim s tem izražaš pripadnost. Stvar dodatno poosebiš s fotografijo in detajlnim opisom in pripravljen si na grupirano spletno druženje.

Myspace.com je največja in najbolj perspektivna spletna inovacija v družbeno-kulturnem okolju. Predvsem mlade je pripravil do tega, da svoj prosti čas preživljajo v njegovih okvirih.  Za nekatere je druženje na Myspace.com celo statusni simbol in edino družbeno-kulturno okolje. Prestavljanje družbenega življenja na splet torej.

Vsekakor zelo zanimiva in zastrašujoča zadeva, saj radikalno posega v vrednote, navade in moralo populacije. Spreminjajo se družbeno-kulturni vzorci, identiteta se ustvarja na spletu.

Otroci in mladostniki se umetno vzgajajo sami in postajajo superpotrošniki moderne družbe in »kulture«.

Definitvno nova priložnost za vse oglaševalce sveta.

Avtor: Jure Požun

Članek je prebralo 9063 obiskovalcev

Komentarji