Ustvarjanje spletnih strani - Poustvarjanje vzorca ali inovativen splet okoliščin

03/21/2006

Trend komuniciranja se je že pred časom preselil iz ustaljenih komunikacijskih poti na svetovni splet. Nič novega torej. Upam si celo trditi, da so se metode komuniciranja v tem ne več tako novem mediju že izoblikovale.
 
Koncept spletnih strani, ki hkrati predstavljajo osnovne izhodiščne točke in vse nadaljnje postaje pri raziskovanju in uporabi interneta, se vse preveč ponavlja; medsebojno se namreč posnemajo in množijo na principu enega vzorca. To sicer ni nič slabega v želji ustvarjanja enotnega komunikacijskega sistema, ki bi bil medsebojno oblikovno usklajen in tako relativno enostaven za uporabo in prijazen za uporabnika.
 
Vendar se tisti, ki uporabljajo internet v različne namene promocije in delovanja, vse premalo zavedajo, da je internet dinamičen medij, ki se kontinuirano spreminja. Uporabniki se namreč pozitivno odzivajo na inovativne pristope ustvarjalcev spletnih mest in jih, v kolikor obenem ugodijo zahtevam uporabnosti in estetike, tudi hitro vzljubijo.
 
Vsi se strinjamo, da je oblikovanje vsebine najpomembnejši del spletne strani, kjer je potrebno vložiti tudi največ dela. Vendar vsebina predstavlja zgolj del celote. Da bi spletno mesto zaživelo in služilo svojemu namenu, torej vzdrževalo visok obisk uporabnikov in kontinuirano kakovost vsebine pa je potrebno vložiti več truda.
 
Dizajn spletnih strani in inovativni pristopi k uporabnikom v zadnjem času potencirano pridobivajo na pomenu. Vizualna podoba namreč poleg estetske funkcije hkrati oblikuje vtis uporabnika o vsebini. Kljub temu, da se že leta spodbuja kvaliteto oblikovanja in inovacij na spletu, je v obče zadeva na relativno mrtvi točki. Naročniki spletnih strani si namreč z dizajnom ne upajo predaleč, da ne bi preveč zmotili uporabnika, pri ogledovanju vsebine. Tovrstni zadržki pa čedalje bolj opazno motijo razvoj vizualne podobe spletnih mest.
 
Zadržke večine pa s pridom izkoriščajo nekateri, ki enakovredno vlagajo tudi v vizualno predstavo spletnih mest. V večini primerov gre za enostavne, inovativne rešitve, ki privabljajo veliko število uporabnikov interneta. V kontekstu je primer razvoja spletne strani Google. Od ostalih iskalnikov, ki so mu predstavljali konkurenco, se je razlikoval le po vizualni malenkosti, ki je Googlovo spletno stran pametno dopoljnevala. Tematsko spreminjanje vizualne podobe njihovega logotipa.
 

Primer enega izmed Googlovih logotipov

 
Za to »malenkost«, ki je Google popeljala do večne slave, gospodarske moči in prvega mesta med iskalniki, je odgovoren korejski oblikovalec Dennis Hwang, ki se je v mladih letih preselil v ZDA. (Več >>)
 
Google je vedno izhajal iz dejstva, da se na vsak način odmika od ustaljenih oblik komuniciranja in predstavljanja nasploh. Pogumno je ubral svojo pot, ki se je izkazala za več kot uspešno.
 
Zgolj v opozorilo vsem tistim, ki se zanašajo na preizkušene metode.
 
Nekaj primerov najbolj opaznih Googlovih logov >>
 
Uporabljen vir: Design Observer

Avtor: Jure Požun

Članek je prebralo 12432 obiskovalcev

Komentarji