V Državnem zboru RS o ponovnem zagonu Lizbonske strategije

04/05/2006

V petek, 7. aprila 2006 bo v Državnem zboru RS od 10. do 13. ure potekala skupna seja Odbora Državnega zbora za zadeve Evropske unije in Odbora Državnega zbora za gospodarstvo.
 
Tema zasedanja je Ponovni zagon Lizbonske strategije na evropski in nacionalni ravni ter izvajanje nacionalnega programa reform v Republiki Sloveniji.
 
Ponovni zagon Lizbonske strategije na evropski in nacionalni ravni ter izvajanje nacionalnega programa reform v Republiki Sloveniji je tema skupne seje Odbora Državnega zbora za zadeve Evropske unije in Odbora Državnega zbora za gospodarstvo, ki jo bosta vodila predsednika odborov Anton Kokalj in Feri Horvat.
 
V uvodu bo predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša predstavil zaključke spomladanskega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju s poudarkom na oceni Evropske komisije glede ponovnega zagona Lizbonske strategije. Z vidika Evropske komisije bo zaključke zasedanja ocenil evropski komisar za znanost in raziskovanje dr. Janez Potočnik. Direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj dr. Janez Šušteršič pa bo predstavil slovenski del prizadevanj za ponovni zagon Lizbonske strategije in načrtovane reforme.
 
Razpravo bodo začeli ministri, ki bodo predstavili izpolnjevanje ciljev v okviru štirih prednostnih področij za izvajanje Lizbonske strategije (raziskave in izobraževanje, spodbujanje podjetništva, zaposlovanje in nova energetska politika), ki jih je v svojem Poročilu o napredku opredelila Evropska komisija.
 
Tako bo minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak govoril o sprostitvi malih in srednjih podjetij ter zagotavljanju varne in trajnostne energetske oskrbe, minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo dr. Jure Zupan bo predstavil program vlaganja v izobraževanje, raziskave in inovacije. V nadaljevanju bo minister za delo, družino in socialne zadeve mag. Janez Drobnič spregovoril o spodbujanju politik zaposlovanja za zagotavljanje dela in socialni koheziji, minister za okolje in prostor dr. Janez Podobnik pa bo predstavil skrb za okolje in trajnostni razvoj. Minister za finance dr. Andrej Bajuk bo predstavil prevzem evra.
 
K udeležbi na seji so vabljeni poslanke in poslanci Državnega zbora, svetnice in svetniki Državnega sveta, poslanke in poslanci Evropskega parlamenta, predstavniki univerz in raziskovalnih inštitutov, gospodarstva, civilne družbe, združenja, ki jih zanimajo evropske teme in mediji.
 
Magnetogram seje >>

Članek je prebralo 8771 obiskovalcev

Komentarji