Cilji Lizbonske strategije so ambiciozni

04/10/2006

V petek, 7. aprila 2006 je v veliki dvorani Državnega zbora potekala skupna seja Odbora Državnega zbora za zadeve Evropske unije in Odbora Državnega zbora za gospodarstvo, na temo "Ponovni zagon Lizbonske strategije na evropski in nacionalni ravni ter izvajanje nacionalnega programa reform v RS".
 
V uvodni razpravi so sodelovali predsednik Vlade RS Janez Janša, ki je predstavil zaključke spomladanskega sveta v zvezi z oceno Evropske komisije in ponovnim zagonom Lizbonske strategije, Evropski komisar za znanost in raziskovanje dr. Janez Potočnik, ki je podal oceno spomladanskega vrha z vidika Evropske komisije in ponovni zagon Lizbonske strategije ter direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj dr. Janez Šušteršič, ki je predstavil slovenska prizadevanja ponovnega zagona Lizbonske strategije in reforme, ki so s tem povezane.
 
V okviru razprave so najprej nastopili ministri, ki so predstavili štiri prednostna področja ponovnega zagona Lizbonske strategijo. Minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak je govoril o sprostitvi malih in srednjih podjetij ter zagotavljanju varne in trajnostne energetske oskrbe. Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo dr. Jure Zupan je govoril o vlaganju v izobraževanje, raziskave in inovacije. Minister za delo, družino in socialne zadeve mag. Janez Drobnič je predstavil spodbujanje politik zaposlovanja za zagotavljanje dela in socialno kohezijo. Minister za okolje in prostor dr. Janez Podobnik pa je predstavil skrb za okolje in trajnostni razvoj.
 
V nadaljevanju razprave je bilo poudarjeno, da so cilji Lizbonske strategije ambiciozni ter, da je za njihovo doseganje potrebno upoštevati tudi socialni in okoljski vidik ter politično voljo. Kot odgovor globalnim izzivom se postavlja v ospredje znanje in inovativnost ter vlaganje v človeški kapital. Ker znanje postaja javna dobrina je potrebno preprečiti odliv znanja iz Slovenije ob hkratnem privabljanju potrebnih strokovnih kadrov tudi iz tujine, saj jih tudi zaradi neugodnih demografskih trendov v Sloveniji primanjkuje. Če bomo inovativni lahko tudi Slovenija najde svojo priložnost, kjer smo boljši oz. bolj konkurenčni. V razpravi je bilo poudarjena aktivna vloga Državnega zbora pri procesu spremljanja Lizbonske strategije. Državni zbor bo tudi v prihodnje aktivno sodeloval pri doseganju ciljev Lizbonske strategije. V tem smislu je bil namen današnje skupne javne seje dosežen.

Članek je prebralo 93511 obiskovalcev

Komentarji