Slovenska ekipa zmagala na regionalnem Imagine Cup

05/11/2006

Ob zaključku regionalnega finala tekmovanja Imagine Cup Srednje in Vzhodne Evrope, ki je 8. in 9. maja potekal v Mariboru, je Microsoft predstavil zmagovalne ekipe, ki se bodo poleti udeležile svetovnega finala v New Delhiju v Indiji. Prvo mesto je ponovno osvojila slovenska ekipa, ki je predstavila rešitev SparcoNET, drugo mesto je osvojila Hrvaška, tretje pa Poljska.
 
V Mariboru se je 8. in 9. maja v okviru tekmovanja Imagine Cup predstavilo 13 ekip iz Srednje in Vzhodne Evrope, ki so tekmovale v kategorijah razvoja programske opreme. Rešitve na temo »Zamislite si svet, v katerem nam tehnologija omogoča bolj zdravo življenje« so bile predstavljene strokovni ekipi, ki so jo sestavljali predstavniki Microsofta, medijev in podjetij. Po napetem tekmovanju je ekipa iz Slovenije že drugo leto zapored osvojila prvo mesto na regionalnem finalu. Drugo mesto je osvojila hrvaška ekipa, tretje pa je pripadlo predstavnikom Poljske. Tri najbolje uvrščena moštva bodo zastopala regijo na svetovnem finalu Imagine Cup, ki bo potekal v New Delhiju v Indiji, in se bodo potegovala za denarne nagrade v višini 25.000 USD.
 
1. mesto je osvojila slovenska rešitev SparcoNET, ki so jo razvili Sergej Jurečko, Denis Justinek, Denis Špelič in Igor Tasič. SparcoNET – SPort, heAlth & ReCreatiOn NETwork – s pomočjo sodobnih tehnologij in združevanjem zabavnih elementov, omogoča vodeno rekreacijo, delno pa tudi rehabilitacijo, na daljavo. Ljudje z različnimi potrebami po fizični aktivnosti se tako lahko ukvarjajo z rekreacijo doma, na delovnem mestu ali pa v telovadnici in so ves čas povezani s prijatelji ali trenerjem, čeprav se le-ti nahajajo na drugi lokaciji. Rešitev SparcoNET vključuje tudi spletno stran, ki predstavlja center za skupnost, prek katerega uporabniki s pomočjo pametnega sistema za pisanje spletnega dnevnika izmenjujejo informacije in izkušnje, ter uporabniško aplikacijo, namenjeno, med drugim, komunikaciji v realnem času. Mentor ekipe je Tomaž Kosar iz Fakultete za Elektrotehniko, računalništvo in informatiko.
 
2. mesto je osvojila ekipa iz Hrvaške z rešitvijo SmartECG. Rešitev predstavlja odgovor na težave, ki jih v razvitih državah predstavljajo kardiovaskularne bolezni. Pri razvoju rešitve so integrirali številne tehnologije, ki omogočajo stalen nadzor aktivnosti srca in opravljanje preizkusov ECG pri ogroženih osebah ter v kritičnih situacijah. Obenem rešitev nudi preprosto odkrivanje bolnika preko sistema GPS in nadzor srca v rešilnem vozilu med prevozom v bolnico.
 
3. mesto je osvojila ekipa iz Poljske z rešitvijo HeartBIT, ki prav tako omogoča stalno nadzorovanje in spremljanje bitja srca ter diagnozo EKG. Rešitev omogoča opravljanje preizkusov z uporabo prenosne naprave EKG in povezanim dlančnikom PocketPC, kar zdravniku omogoča hitro postavitev diagnoze bolnika.
 
Več informacij >>

Članek je prebralo 12450 obiskovalcev

Komentarji