Blue Frog klonil, spammerji slavijo zmago

05/17/2006

Izraelsko podjetje Blue security je lansko poletje zagnalo sistem Blue Frog v katerega se je od julija 2005 včlanilo več kot pol milijona tistih, ki ne želijo prejemati e-slame oz. nezaželene e-pošte (spam). Sistem je sedaj, zaradi močnega nepretrganega napada pošiljateljev e-slame, prenehal delovati.
 
Sistem je deloval tako, da so uporabniki sporočili Blue Security vsako nezaželeno e-poštno sporočilo. Podjetje je nato stopilo v stik s podjetjem, ki je e-slamo poslalo in jih prosilo, da uporabnika odstranijo s svoje e-poštne liste. Če pošiljatelj ni upošteval zahteve, je Blue Security obiskal spletno stran oglaševanega izdelka in izpolnil vse obrazce za odstranitev z e-poštne liste. Posledično so spletne strani pošiljateljev dobivale po več tisoč zahtevkov za odstranitev z e-poštnih list dnevno. Sistem, čeprav so ga nekateri smatrali za spornega, je deloval. Do sedaj.
 
V začetku maja pa so ruski pošiljatelji nezaželene e-pošte začeli z aktivnimi napadi na strežnike (DDoS napadi) Blue Security. Posledično so povsem onemogočili delovanje sistema. Poleg tega so vsem uporabnikom Blue Frog pošiljali grozilna pisma. Blue Security se je odločil, da bo akcijo ustavil, saj se napadov ne more uspešno braniti, ker imajo pošiljatelji nezaželene e-pošte ogromno omrežje računalnikov, ki jih lahko upravljajo na daljavo.
 
Očitno je, da je bil Blue Frog zelo uspešen način boja proti pošiljateljem nezaželene e-pošte, na kar kaže tako divji odziv. Šlo je za neke vrste povratni udarec pošiljateljem e-slame na njihov način, ki pa je deloval.
 
Res, da je pošiljateljem e-slame uspelo ustaviti delovanje zelo uspešnega sistema, vendar so verjetno dosegli zmago le v eni bitki, vojne pa niso dobili. Verjetno se bo v prihodnje pojavil nov način aktivnega boja proti e-slami, ki ga bo pripravilo katero izmed podjetij ali pa skupina navdušencev. Predvidevamo lahko, da je Blue Frog klonil, ker je bil centraliziran. Verjetno bi bil decentraliziran sistem bolj uspešen. Se tukaj kaže podobnost med Napsterjem in sodobnimi P2P omrežji?

Avtor: Marko Puschner

Članek je prebralo 97294 obiskovalcev

Komentarji

Tema: Blue Frog klonil, spammerji slavijo zmago

Jah tele DDoS napadi nas kar tolčejo. Tudi našem spletnem podjetju uničujejo in obremenjujejo strežnike. Če se ne bo v prihodnosti kaj spremenilo, pač ni svetla.