Microsoft bo ponudil najem osebnega računalnika

06/08/2006

Microsoft je najavil prvi model osebnega računalništva, ki omogoča plačilo glede na uporabo. V okviru programa, v katerem sodeluje tudi SiOL, lahko uporabniki za mesečno naročnino uporabljajo popolnoma funkcionalen osebni računalnik, opremljen s programsko opremo. Program je na voljo v izbranih državah in predstavlja nov, inovativen način ponudbe osebnih računalnikov končnim uporabnikom in malim podjetjem. Program temelji na tehnologiji FlexGo, ki je obenem uporabljena tudi kot platforma za predplačniški model osebnega računalništva. Namenjen je državam v razvoju, kjer je nakup osebnega računalnika prevelik strošek za večino prebivalstva. Predplačniški model nudi izredno nizko nakupno ceno in uporabo računalnika v povezavi s predplačniškimi karticami, podobno kot v spletnih kavarnah.

Model temelji na Microsoftovi tehnologiji FlexGo in nudi bolj prilagodljive načine nakupa osebnega računalnika za stranke v izbranih državah, med katerimi je tudi Slovenija. Stranke dobijo v okviru programa na razpolago popolnoma funkcionalen osebni računalnik, katerega uporabo plačujejo s predplačniškimi karticami ali z mesečno naročnino. Predplačniški model je na voljo v Braziliji, v prihodnjih mesecih pa bo program razširjen na Indijo, Mehiko in Kitajsko.

Poslovni model mesečne naročnine za osebni računalnik Microsoft uvaja skupaj s telekomunikacijskimi ponudniki, model pa omogoča udobno in predvidljivo mesečno plačevanje za popolnoma funkcionalen osebni računalnik, spletni dostop in pristno programsko opremo. Tehnologija FlexGo združuje strojno in programsko opremo ter storitve za merjenje in dodajanje predplačniških kreditov. S to tehnologijo lahko maloprodajne trgovine, banke in telekomunikacijski ponudniki svojim strankam ponudijo računalnik po ceni, ki si jo lahko privoščijo, obenem pa plačujejo le toliko, kolikor porabijo, podobno kot v spletnih kavarnah. Tehnologija uporabnika obvešča o porabljenem času in mu omogoča preprosto podaljšanje z vpisom številke s predplačniške kartice. Če čas ni dodan, prične računalnik delovati v omejenem načinu, dokler uporabnik ne kupi nove predplačniške kartice. Osebni računalnik po določenem času kupljenih ur postane last uporabnika, obenem pa program nakupne stroške računalnika zniža za 50 odstotkov ali več.

Ta poslovni model naredi osebne računalnike bolj dostopne, saj dramatično zniža začetne stroške nakupa in omogoča uporabnikom, da računalnik plačujejo ob uporabi preko predplačniških kartic. Poskusni programi so najprej na voljo na izbranih trgih, med katerimi je tudi Slovenija. Tehnologija FlexGo tako podpira Microsoftovo globalno zavezo uresničevanja potencialov ljudi.

Vir: Microsoft, 23.5.2006.

Članek je prebralo 16414 obiskovalcev

Komentarji