Slovenija prehaja na digitalno televizijo

06/09/2006

Večer piše, da bo RTV Slovenija oktobra začela z oddajanjem v digitalni tehniki. Z oddajniki bodo pokrili okoli 50 % prebivalstva, in sicer v Ljubljanski kotlini, na Štajerskem in na Primorskem. V prvi fazi bo mogoče spremljati do 6 digitalnih kanalov, na katerih bodo TVS 1, TVS 2 in parlamentarni program. Na štajerskem in primorskem bosta vključena še oba regionalna programa. Prazne kanale pa bodo uporabili za »superteletekst,« ki omogoča prenos slik in videa.

Z digitalizacijo bodo počasi ugašali analogni oddajniki. To pomeni, da bodo gledalci morali kupiti nov TV sprejemnik ali pa pretvornik. Država bo subvencionirala nakup pretvornikov za okoli 20.000 socialno šibkih gospodinjstev.

Slovenija bo predvidoma dobila 7 digitalnih televizijskih omrežij, ki bodo skupaj omogočala 40 TV programov. Prvo omrežje je že oddano RTV Sloveniji, druga pa bo APEK še razdelila. O vključitvi v digitalno omrežje razmišljajo tudi pri Pro Plus.

Slovenija bo predvidoma prešla na popolnoma digitalno oddajanje leta 2012, kar je skrajni rok, ki ga je postavila EU. Slovenija bo pokrita z 225 digitalnimi oddajniki. V prvi fazi bo vključenih 10.

Vir: Mekina, Borut. Kupiti bo treba pretvornike ali nove televizije. Večer, 8.9.2006.

Članek je prebralo 20506 obiskovalcev