Delo na daljavo je prihodnost

06/16/2006

Po pisanju Siola je delo na daljavo deležno vedno več pozornosti v strokovnih in popularnih medijih. Glavna značilnost teledela je opiranje na svetovni splet, ki omogoča opravljanje službenih dolžnosti in aktivnosti.

Delo na daljavo za svoj obstoj nujno potrebuje tehnologijo. Na voljo so nam različni pripomočki: prenosni računalnik, mobilni telefon, dlančnik in podobno. Vsem omenjenim napravam je skupna mobilnost, ki daje možnost, da dela ne opravljamo v svoji pisarni za mizo. Poleg mobilnosti tehnologije je prednost teledela tudi mobilnost zaposlenega, ki si lahko sam kreira svoj delovni čas in razporeja svoje aktivnosti. Ker delavec ni več tako obremenjen s točno določenim delovnim časom in krajem, se poveča tudi njegova učinkovitost. Delodajalec ima posledično manjše stroške z npr. najemom pisarne, pisarniškim materialom, administrativnim osebjem itd. Ob vseh naštetih prednostih pa ne smemo pozabiti tudi na slabosti. Delavec lahko postane neučinkovit, saj ni v stiku s sodelavci in dela v izolaciji.

Današnja družba še ni primerna za prevzem teledela, saj za to ni dovolj podkovana – informacijsko tehnologijo bodo verjetno bolj obvladovale prihodnje generacije. Omejitev teledela pa je tudi njegova praktičnost za uporabo, saj ni primerno za vse panoge.

Delo na daljavo v sebi nosi potencial, ki pa ga današnja družba še ne more izkoristiti. V prihodnosti se bodo zagotovo ustvarjali novi vzorci dela, ne moremo pa še napovedati ali bo nanje bolj vplival človek ali tehnologija.

Vir: Amon, Bojan. Delo na daljavo. Siol, 15.5.2006.

Članek je prebralo 24439 obiskovalcev

Komentarji