Nadzor delavca na delovnem mestu

07/07/2006

Delavcu je po Ustavi Republike Slovenije zagotovljena pravica do zasebnosti, vsakega delodajalca pa zanima, kaj delavec počne na delovnem mestu. Tu pa besedah Monitorja pride do trka interesov.

V zvezi z elektronsko pošto, ki je najpogosteje uporabljena spletna storitev, se zastavlja največ vprašanj. V Združenih državah Amerike delodajalci lahko brez predhodnega obvestila pregledujejo elektronsko pošto zaposlenih, če zaposleni uporabljajo elektronske predale podjetja. Z namenom ugotoviti kakšna je kakovost dela, lahko prisluškujejo tudi službenim telefonskim pogovorom. Rezultati ameriških raziskav pa ne govorijo v prid delodajalčevemu početju. Zaposlenim nadzor povzroča stres in včasih celo zniža delovno učinkovitost. V Evropi je delodajalcu omogočenih bistveno manj ukrepov oziroma instrumentov za nadzor. Pri nas na primer delodajalec brez privolitve delavca ne sme prebrati njegove elektronske pošte. Obstajajo tudi programi, ki sledijo delavčevemu početju oziroma tipkanju, klikanju in pregledovanju npr. spletnih strani.

Določanje meja, kje se začne dobro podjetja in kje se začne delavčeva zasebnost ni ravno najlažja stvar, saj tudi pravni sistem ne more določiti vseh situacij v katerih se lahko znajdeta delavec in delodajalec.

Vir: Monitor, 5.7.2006

Članek je prebralo 33347 obiskovalcev

Komentarji