Kiber-otroci?

08/04/2006

Če je otrok računalniško pismen, potem ima že določeno prednost pred drugimi, piše BBC News. Kdaj pa je pravi čas, da se otrok podrobneje spozna z računalniki?

Na trgu je že kar nekaj računalnikov za otroke, namenjeni pa so predvsem spoznavanju računalnika in občutku za njegovo uporabo. Obstajajo tudi šole oziroma tečaji, ki otrokom podajajo osnovno znanje o računalnikih in kako delati z njim, najmlajši udeleženci pa so stari 18 mesecev. Po podatkih raziskav uporablja miško in klika 45 % otrok mlajših od štirih let. 27 % uporablja računalnik doma, delež pri šestletnikih pa se poveča na 57 %, med katerimi jih 30 % pregleduje tudi spletne strani za otroke. Najraje pregledujejo spletne strani otroških oddaj in risanih junakov. Nekateri menijo, da je 18 mesecev absolutno prezgodaj za uporabo računalnika, uporaba pa ima lahko tudi negativne vplive na razvoj otroka.

Seveda se pojavi tudi vprašanje varnosti, zato bo Microsoft v svoj novi operacijski sistem vgradil varnostni sistem za lažji nadzor nad otrokovo uporabo računalnika in spleta. Vsekakor je nujno najti pravo mero med starostjo otroka za učenje računalniških veščin, zahtevnostjo nalog in otrokovo varnostjo.

Vir: BBC News, 28.7.2006

Članek je prebralo 36839 obiskovalcev

Komentarji