Kiber-kriminal v Južni Koreji

11/08/2006

Južna Koreja je glede med bolj spletno razvitimi svetovnimi državami, vendar pa dejstvo, da Korejci toliko časa preživijo na spletu, prinaša nove družbene probleme, piše BBC News.

Korejski komik Yungchul Kim se je v neki oddaji pošalil na račun nekega pevca, pevčevi oboževalci pa so komiku nato grozili celo s smrtjo. Negativni komentarji in grožnje so trajale celo leto. To naj bi bil blag primer korejskega kiber-nasilja. Spletne drhali najprej napadejo tiste, s katerimi se ne strinjajo, nato pa se žrtvina telefonska številka, naslov, podatki bančne kartice in drugo začnejo razširjati povsod. Vse korejske policijske postaje imajo zdaj organizirane enote za boj proti kiber-kriminalu, število primerov pa se je v letu 2005 potrojilo. Potem, ko si pridobijo razna gesla, začnejo nepridipravi širiti govorice o žrtvinem življenju, z namenom vplivati na njeno družabno življenje.

Pred olimpijskimi igrami v Seulu leta 1988 je bilo življenje v Južni Koreji strogo nadzorovano, po prireditvi pa se je življenje spremenilo. Ekonomski razcvet je Južno Korejo postavil med vodilne države interneta. Nenadoma so imeli Korejci možnost svobodnega izražanja mnenja, pogosto celo anonimno. Zdaj kiber-kriminal zopet postavlja pod vprašaj svobodo in anonimnost na spletu. Leta 2007 naj bi sprejeli zakon, ki bo od vsakega posameznika zahteval, da pove svoje ime in identifikacijsko številko preden izrazi svoje mnenje na spletu. Nekateri menijo, da zbiranje teh podatkov ne bo dovolj, zato predlagajo, da bi se nekaterim odvzela možnost dostopa do interneta.

Kako se bodo korejske oblasti znašle v boju proti kiber-kriminalu, bodo zagotovo budno spremljale druge države, ki si pojava kiber-kriminala zagotovo ne želijo.

Vir: BBC News, 3.11.2006

Članek je prebralo 66791 obiskovalcev

Komentarji