Mojvideo.com – prvi slovenski video portal

01/12/2007

Tudi Slovenci smo dobili prvi video portal Mojvideo.com, ki ponuja možnost objave, ogleda in komentiranja video posnetkov na spletu. V prvem, preizkusnem mesecu delovanja je servis obiskalo 85.000 aktivnih video gledalcev, ki so opravili več kot milijon ogledov video posnetkov.

Na portal so shranili že preko 2.000 različnih posnetkov in jih od tega 1.800 objavili za javnost. V podjetju Popcom, ki je portal razvilo, ocenjujejo, da bo v začetku leta 2008 Mojvideo.com mesečno dosegal 220.000 uporabnikov, kar znaša približno četrtino slovenske internetne populacije.

Brezplačna storitev po vzoru tujih servisov

Storitev je zasnovana po vzoru tujih spletnih servisov, kot so YouTube, Metacafe in LiveVideo, vendar je prilagojena slovenskim uporabnikom. Na strežnik lahko uporabniki brezplačno shranjujejo video posnetke, ki so na voljo za ogled prijateljem ali širši javnosti. Video posnetke je mogoče po objavi na omenjenem naslovu dodajati tudi na druge spletne strani, forume ter bloge, servis pa je zasnovan po principu mrežnih skupnosti (»Social networking«).

Velik odziv je presenetil tudi same ustvarjalce storitve

"Z razširjenostjo širokopasovnega dostopa do interneta postajajo spletne aktivnosti, kot so ogledovanje videov, internetna televizija in spletno telefoniranje najhitreje rastoči segmenti spletne industrije," je povedal Tine Koloini, direktor in lastnik podjetja Popcom. »Veseli nas in presenečeni smo, da je nova storitev na slovenskem spletnem trgu brez oglaševanja dosegla toliko uporabnikov,« še dodaja Koloini.

Mojvideo tudi na tuje?

Spletni video portal Mojvideo.com nima posebnega uredništva, saj za njegovo vsebino skrbijo uporabniki sami. Portal tako gradi skupnost spletnih uporabnikov, ki so predani gledanju, komentiranju, nalaganju in delitvi svojih video posnetkov z drugimi uporabniki in je popolnoma predan internetu prihodnje generacije, kjer uporabniki prevzemajo vedno večji nadzor nad medijem in postajajo njegovi soustvarjalci. V podjetju Popcom so portal razvijali 7 mesecev, v kratkem pa bodo Mojvideo.com predstavili še uporabnikom v drugih državah.  

Članek je prebralo 39444 obiskovalcev

Komentarji