Virtualna Vida svetuje o davkih

02/15/2007

 
 
 

Davčna uprava RS je s februarjem na svoji spletni strani uvedla interaktivno davčno »svetovalko« poimenovano Vida. Glavni namen programa, ki komunicira z obiskovalci, je odgovarjanje na enostavna vprašanja o dohodnini za leto 2006.

Program, za katerega je DURS odštela 650.000 €, komunicira z uporabnikom kot, da bi bila živa oseba. To pomeni, da je treba zastavljati konkretna vprašanja, če želimo dobiti odgovore in ne le ključne besede. Zastavljena vprašanja pregledujejo strokovnjaki in v bazo odgovorov dodajajo nove odgovore. Vida pa ne odgovarja le na vprašanja s področja dohodnine, temveč tudi na druga vprašanja, ki niso v povezavi z dohodnino. Finance so tako navedle, da je že v prvih dneh prejela več deset tisoč vprašanj od katerih pa jih je bila le približno desetina davčnega značaja.

Z Vido je DURS davčnim zavezancem, ki uporabljajo internet, ponudila zanimiv način svetovanja. Prve izkušnje kažejo, da uporabniki sistem predvsem preizkušajo kako se odziva na različna, predvsem nedavčna vprašanja. Pričakovati je, da se bo sčasoma količina takšnih vprašanj zmanjšala, povečal pa se bo delež davčnih vprašanj. In takrat bo Vida začela služiti predvsem svojemu primarnemu namenu.

Davčna svetovalka Vida >>

Avtor: Marko Puschner

Članek je prebralo 46705 obiskovalcev

Komentarji

Strani v tej temi: 1 2

Tema: Virtualna Vida svetuje o davkih

do kdaj napišemo davčno napoved za leto 2006

Pomojem bo Vida pravi naslov za to vprašanje:

http://vida.durs.si/tax_slovenia/htdocs/

Odgovori bi lahko bili vsaj slovnično pravilni. Napačna raba drugega sklona je preveč pogosta.

Če avtorji zapisov ne obvladajo slovenščine, potem je tudi Vida ne more. Lahko bi si omislili kakšnega ustreznega lektorja.

zakaj moram vpisati odpravnino

Najbolje, da svoje vprašanje postavite Vidi:

http://vida.durs.si/tax_slovenia/htdocs/

hčerka je bila prejemnica socialne pomoči ali jo lahko hčerko uveljavim pri olajšavi

Na tem forumu ne odgovarjamo na davčna vprašanja. Spletna stran RIS je posvečena uporabi informacijsko-komunikacijske tehnologije v Sloveniji. Vsa davčna vprašanja naslovite na davčno svetovalko Vido na spletnem naslovu http://vida.durs.si/tax_slovenia/htdocs/

kdo in kdaj mora oddati napoved, Prejela sem pokojnino, KD in dividende; ali moram vložiti napoved?«;

Zanima me kam lahko vpišem oz. uveljavljam šolnino za šolsko leto 2006?

Ali je potrebno v dohodnino za leto 2006 vpisati obresti iz hranilnih vlog in kam?

kakšna je skupna vsota  olajšave za dva vdrževana otroka?

Zanima, me zakaj sem dobila katasterski dohodek in subvencije od sina. Res živiva na istem naslovu, a imava vsak svoje gospodinjstvo, pa tudi lastnica zemlje nisem. Meni ni nobeden nakazal subvencij. Dobivam dodatek pri pokojnini in bom zaradi tega izgubila še to. LP Minka

Zanima me ali lahko z možem uveljaviva olajšavo za otroka npr. eden 2 meseca drugi pa 10 mesecev neglede na to kdo je imel olajšavo med letom. LP!Silvia

kdaj lahko napišem dnevnico in na podlagi česa

Smo trije lastnki novega stanovanja (novogradnja) vsi trije vpisani do 1/3. Ali sem upravičena za olajšavo do 4% v napovedi za odmero dohodnine? Ali se to šteje kot olajšava pri napovedi dohodnine?

Koliko časa se čaka na vaš odgovor oz. kje ga lahko potem preberem?

Spoštovani. Naš spletni portal je namenjen vsebinam o informacijski družbi in tehnologiji in ne davkom. Kot sem že večkrat v tem forumu poudaril, vsa vprašanja v zvezi z dohodnino naslovite na Davčno upravo RS oz. na njihovo elektronsko svetovalko Vido.

Vida >>

Vzdrževani dijak je prejel iz naslova štud.dela sit 614.400, od tega so normirani stoški 61.440 sit. Dijak bo upoštevan kot davčna olajšava pri napovedi matere. Ali bo odmerjena dohodnina za dijaka in v kakšni višini. Akontacija ni bila plačana.

ali lekarniški računi štejejo za davčno olajšavo

Koliko let od nakupa stanovanja, se lahko upošteva plačani znesek lastnih sredstev za nakup stanovanja za rešitev stanovanjskega problema?

Ali me lahko starši uveljavijo kot vzdrževanega člana-študenta, če sem bila od avgusta 2006 naprej, starejša od 26 let?

Ali je upokojenka z mesecno pokojnino 94.000 sit dolzna predloziti davno napoved, ce je prejela od Drustva upokojencev 21.000 sit posmrtnine za umrlim mozem in 14.500 sit dela vdovske pokojnine ?

Ali je upokojenka z mesecno pokojnino 94.000 sit dolzna predloziti davno napoved, ce je prejela od Drustva upokojencev 21.000 sit posmrtnine za umrlim mozem in 14.500 sit dela vdovske pokojnine ?

DOPOLNILO  PREJSNJEGA VPRASANJA:

Ali je upokojenka z mesecno pokojnino 94.000 sit  dolzna predloziti davčno napoved, ce je prejela od Drustva upokojencev 21.000 sit posmrtnine za  umrlim možem   in 14.500 sit dela vdovske pokojnine mesečno  ?

Naslednja stran