Kakšna so vaša spletna gesla?

02/20/2007

Izbiranje gesla je pomembna zadeva, pri čemer se pogosto naslonimo na nekaj, kar si je lahko zapomniti, piše BBC News. Problematično je, da se tovrstna gesla lahko hitro odkrije.

Hekerji danes pogosto uporabljajo slovarski pristop, pri katerem izkoristijo vse besede iz slovarja, zraven pa vključijo še znane osebnosti iz sveta filma, športa in glasbe. Idealno geslo se uporablja samo za eno spletno stran, je sestavljeno iz malih in velikih črk, številk ter drugih znakov, a tako geslo si težko zapomnimo. V povprečju ima ena oseba 20 gesel, število pa se letno poveča za 20 %, zato potrebujemo varno in dostopno mesto za shranjevanje gesel.

Storitev, ki jo ponuja BoxKnox, vam omogoča shranjevanje gesel na splet, izbrati si morate le uporabniško ime in geslo. Tega gesla seveda nato ni priporočljivo pozabiti. Na spletu je možno najti ogromno škodljivih programov, s katerimi je moč napraviti ogromno škodo. S sledenjem tipkanja se lahko izve gesla in uporabniška imena, kar so izkoristili že mnogi nepridipravi.

Za večjo varnost gesel lahko uporabimo USB naprave, ki imajo shranjene vse podatke, mi pa potrebujemo le eno geslo, ki omogoča delovanje naprave. Paziti je treba, da te USB naprave nikjer ne pozabimo. A roko na srce, večina je žal premalo zainteresirana za tedensko spreminjanje gesel in kupovanje varnostnih napravic.

Vir: BBC News, 9.2.2007

Članek je prebralo 49469 obiskovalcev

Komentarji